• images/2022/img_motor_1.jpg

Examens motor

Het praktijk examen bestaat uit twee onderdelen, die afzonderlijk worden geëxamineerd.

De Bijzondere Verrichtingen:

Er zijn 12 bijzondere verrichtingen, waarvan er 7 op het examen worden getoetst. Er zijn 4 verplichte oefeningen en uit elke cluster kiest de examinator er nog 1. Je mag ze allemaal herkansen, maar er moeten er 5 overblijven die voldoende zijn. Bovendien mag je in elke cluster slechts 1 onvoldoende hebben.

Deze clusters zijn:

Cluster 1: Lopen met de motor en gebruik van de standaard (verplicht) klik hier voor filmpje
     
Cluster 2: Langzame slalom (verplicht) klik hier voor filmpje
  Wegrijden uit parkeervak (keuze) klik hier voor filmpje
  Denkbeeldige acht (keuze) klik hier voor filmpje
  Stapvoets rijden (keuze) klik hier voor filmpje
  Halve draai naar rechts of links (keuze) klik hier voor filmpje
     
Cluster 3:

Uitwijkoefening (verplicht)

klik hier voor filmpje
  Snelle slalom (keuze) klik hier voor filmpje
  Vertragingsoefening (keuze) klik hier voor filmpje
     
Cluster 4: Noodstop (verplicht) klik hier voor filmpje
  Precisiestop (keuze) klik hier voor filmpje
  Remproef (keuze) klik hier voor filmpje

Om dit examen te mogen afleggen moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B of een geldig theoriecertificaat voor de A categorie, dit theoriecertificaat is alleen verplicht wanneer nog niet in bezit van rijbewijs B.Om dit examen te mogen afleggen moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B of een geldig theoriecertificaat voor de A categorie, dit theoriecertificaat is alleen verplicht wanneer nog niet in bezit van rijbewijs B.Rijschool SAFETY heeft een aantal oefenterreinen tot beschikking in Houten, Nieuwegein, Vianen en Utrecht.

Verkeersdeelname:

Je moet voor dit examen sowieso in het bezit zijn van een theoriecertificaat. Voor degenen met een autorijbewijs komt dit bekend voor. Je moet in +/- 40 minuten de voor-en nadelen van een motor laten zien en aantonen dat je vlot, veilig en vooral zelfstandig door het verkeer kan. Voor een motorexamen komt daar nog wat meer bij kijken. Je rijdt met een motor nu eenmaal anders dan met de auto. Denk hierbij aan je plaats op de weg en je kwetsbaarheid. Uiteraard vertellen wij je in de opleiding daar alles over. Om je goed voorbereid op examen te laten gaan, doen we ook nog een zogenaamd "proefexamen", waarbij we het echte examen zoveel mogelijk nabootsen, zodat je optimaal voorbereid naar je examen toe kunt gaan.

A1 rechtstreeks

Als je 18 bent, mag je het rijbewijs voor de lichte motor (A1) halen. Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Op je zeventiende mag je ook al rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1.

A2 rechtstreeks

Als je 20 bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Vanaf je twintigste mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 20 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A2.
Als je het rijbewijs voor de middelzware categorie (A2) hebt, krijg je automatisch het rijbewijs A1.

A rechtstreeks

Als je 21 bent, mag je het rijbewijs voor de zware motor (A) halen. Vanaf je 21e mag je daarvoor rijlessen volgen als je bent geslaagd voor je motortheorie-examen of je autorijbewijs hebt. Vanaf 21 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A.
Hierbij gaat het om nieuwe wetgeving.

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Vervalt code 80 voor je 24e, dan moet je wel bij de gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de code 80.

Machtigen van de rijschool

Voor het aanvragen van een rij examen voor de motor dien je ons per 2-5-2020 ook te machtigen, dit kan via mijn.cbr.nl
Ons rijschoolnummer is 0442H7, je kunt bij het CBR gelijk ook digitaal je gezondheidsverklaring invullen, doe dit tijdig om lange wachttijden te voorkomen.

Rijschool SAFETY

Adres